THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Thursday, January 3, 2013

wanita solehah adalah nilai mahar yang murah :)

assalamualaikum :)

fara terpanggil nak buat entry kali  nie pasal kawin lagi
*bukan sebab gatal yee sayangg
tapi fara bersetuju bila ada kawan mentioned pasal ini :

 *nama farah light biru sebab tag dari fb ngade :P
read this
Nabi kata wanita solehah tu, yg murah mahar kahwinnya..

hantaran tu adat je..enti mesti tunjuk contoh, wlaupun (berkelulusan) tp murah mahar kawinnya..
so xpayah nk pening sngat kumpul wet berjuta nyah

dan sememang nya juga orang melayu hari ini terkenal
dengan adat resam perkahwinan
dan sangat dititik beratkan :) dijalankan dengan meriah 
dan penuh istiadat tanpa melangar batasan islam .

*yeahh bangga jadi orang melayu !

dan faraa cuba untuk membaca artikel di internet untuk tulis entry kali nie :)
jom baca !

" sebaik baik perempuan adalah yang murah maharnya " 
( hadis riwayat Ibnu Hibban, Hakim, Baihaqi, Ahmad )




thanks sahabat :) 
bila dibincang balik masyarakat hari ini mempertikaikan
tentang bila pasangan tuhh mendirikan rumah tangga
dengan sekadar bernikah atau mungkin bersanding alaa kadar
 dan tanpa membuat kenduri yang besar besaran mungking
secara kecil kecilan
dikata nya pasangan itu ??

* berzina mungkin jugak kena tangkap basah .
* pertikaian terhadap bajet perkahwinan pasangan itu sendiri

sedangkan pasangan itu sedang belajar untuk tidak melakukan pembaziran :)
serta mengikuti syariat yang ditetap kan dalam islam
dan juga pasangan itu menerima pemberian mahar dengan 
kemampuan masing masing
supaya perkahwinan mereka diberkati ALLAH

Firman Allah yang bermaksud :

"janganlah kamu bertabarruj (menunjuk) seperti kelakuan 
orang zaman jahiliah dahulu."
(Al-Ahzab : 33)

done sayangg :)

p/s : entry ini adalah pandangan fara sendiri, maaf jika ada yang salah dan tak kena:)



4 comments:

Zayani Zulkiffli said...

nice entry :)

Norliza Ismail said...

Fara, salah satu daripada tanda keberkatan seorang wanita itu ialah cepat perkahwinannya(bkn sebab gatal),cepat pula kehamilannya dan ringan maharnya.

Entri yg bagus ni. Kalau senang silalah jenguk sini dan follow ye.
http://IzaIsmail.com

cikk faraa said...

zayani : thank you dear :)
norliza : betul kak tpi takot ade yg salah faham bila fara tulis pasal kwen nie hehe :)

ajib said...

info yang sangat bermanfaat sik ,makasih infonya

diary cikk faraa

Powered by Blogger.